Name of File 6459-78-04.pdf cached at 17/12/2017 04:18:22 - with 7 pages. pdfPath: E:\k9.istructe.org\CMS\webtest\files\92\92223f97-2bcb-493b-ac49-ccd6041a6540.pdf. thumbPath: E:\k9.istructe.org\CMS\webtest\files\pdfthumbs\92223f97-2bcb-493b-ac49-ccd6041a6540_1.png. objDoc: 1 - True. objPreview.Log: . strFileName: 92223f97-2bcb-493b-ac49-ccd6041a6540_1.png

Members/subscribers must be logged in to view this article

Tate Modern

The Tate Gallery of Modern Art at Bankside, London, now named ‘Tate Modern’, is one of the most important public buildings to be realised in England at the end of the 20th century. The project has transformed Giles Gilbert Scott’s grand power station into a vast art gallery, which will contribute to the resurgence of the London Borough of Southwark. From the outside, Bankside looks remurkably similar today to when it operated as a power station, apart from a certain amount of repair and a new glass-clad ‘beam’ appearing above the old roof line. This paper tells the story of how 300 OOO ft² of new, highly serviced floors were nested within the original enclosure. J.G. Hirst, F.H. Wainwright and J.M. Shaw

Author(s): Hirst, J G;Wainwright, F;Shaw, J M

Keywords: converting;steel;facade retention;loading;rafts;masonry;art galleries;bankside power station;tate modern;floors;frames;foundations;loads;appraising