The Structural Engineer > Archive > Volume 95 (2017) > Issue 10 > Transformation of a 1960s concrete structure – George Green Library, Nottingham University
Name of File George-Green-Library.pdf cached at 25/11/2017 00:03:02

Members/subscribers must be logged in to view this article

Transformation of a 1960s concrete structure – George Green Library, Nottingham University

The George Green Library at the University of Nottingham has been transformed from an underused 1960s building into a new, modern facility with high sustainability credentials, designed to achieve a BREEAM rating of ‘Excellent’. The redevelopment project consisted of two main parts: a complete refurbishment and overhaul of the existing library building (with low ceiling heights); and a new curved extension to increase the total useable space. A new facade ‘wraps’ around the existing building and extension, creating a unifying aesthetic. The works have doubled the number of individual and group learning spaces and the library is combined with a new ‘social hub’ catering area. The existing building has been transformed through major structural interventions and signifi cant repair works to address defects that were only uncovered as the refurbishment progressed. The library remained in use throughout the construction works.

Author(s): S. Fernandez (Arup)