Design of Canary Wharf Elizabeth line station and Crossrail Place oversite development

Author: T. Worsfold (Arup), M. Bryant (Canary Wharf Group) and J. Crack (Canary Wharf Group)

Date published

2 July 2018

Price
Free

Online purchases unavailable

Unfortunately we are unable to process online purchases at this time.

Find out more

Access Resource
Back to Previous

Design of Canary Wharf Elizabeth line station and Crossrail Place oversite development

The Structural Engineer
Design of Canary Wharf Elizabeth line station and Crossrail Place oversite development
Date published

2 July 2018

Author

T. Worsfold (Arup), M. Bryant (Canary Wharf Group) and J. Crack (Canary Wharf Group)

Price

Free

Online purchases unavailable

Unfortunately we are unable to process online purchases at this time.

Find out more

Access Resource
Author

T. Worsfold (Arup), M. Bryant (Canary Wharf Group) and J. Crack (Canary Wharf Group)

Canary Wharf was the first station on the Elizabeth line to be constructed, and the first to be let as a design-and-build contract, with developer Canary Wharf Group. Innovative design and construction techniques enabled the station box to be completed four months ahead of the development programme. Construction of the Crossrail Place retail and leisure oversite development (OSD) proceeded concurrently with that of station. The OSD included a number of features aimed at increasing future flexibility for the developer and tenants. A timber gridshell roof completes the development, partially covering a large roof garden that is open to the public. The OSD opened in May 2015, nearly four years ahead of the planned station opening.

Additional information

Format:
PDF
Pages:
6
Publisher:
The Institution of Structural Engineers

Tags

Project Focus Issue 7

Related Resources & Events

The Structural Engineer
<h4>A model railway station: implementing a 'kit of parts' solution to Custom House – the only above-gro</h4>

A model railway station: implementing a 'kit of parts' solution to Custom House – the only above-gro

The new Elizabeth line station at Custom House was a unique opportunity for design and construction. It is the only above-ground station on the central section of the line and will welcome millions of visitors to London’s largest conference centre, ExCeL, as well as providing vital connections for the Borough of Newham. A joint team from Crossrail Ltd, Atkins, Arup, Allies & Morrison, and Laing O'Rourke collaborated to develop the striking station design, creating a beacon for both the Elizabeth line and the local community. Faced with many constraints, a ‘kit of parts’ strategy was developed for Custom House’s construction, including prefabricated and standardised components. This approach – where much of the station was built off site – minimised workon site, drove down programme times and costs, and reduced the impact on the local community. The approach also led to Custom House’s excellent health and safety record – one of the best of any Elizabeth line station to date.

Date ‐ 2 July 2018
Author ‐ E. Newman-Sanders (Atkins), R. Smiley (Atkins)
Price ‐ Free
The Structural Engineer
<h4>Civil and structural engineering design for the Elizabeth line station at Tottenham Court Road</h4>

Civil and structural engineering design for the Elizabeth line station at Tottenham Court Road

The new Elizabeth line station at Tottenham Court Road, delivered by the Crossrail programme, has been an exercise in interface management as well as a feat of engineering. This paper describes the design carried out by the Arup Atkins Joint Venture (AAJV) under contract C134, principally of the Western Ticket Hall box. Nestled in Soho, this was developed within a dense urban grid and the constraints of a residential oversite development above. The team worked closely with London Underground Ltd's engineers at the Eastern Entrance, which was delivered as part of London Underground’s own station upgrade works. The tunnel for the eastbound Elizabeth line passes through the Western Ticket Hall box, which also provided construction access for the sprayed concrete-lined platform and concourse tunnels. Access dates to the site meant that there was insufficient time to complete construction of the box before the arrival of the tunnel boring machine (TBM). Consequently, the need to complete the excavation became critical and the team adopted a bottom-up construction sequence for one of the deepest open shafts ever excavated in central London. The box, formed of elements of diaphragm walls and raft, was constructed before the TBM arrived, and the remaining internal elements completed afterwards.

Date ‐ 2 July 2018
Author ‐ J. Plant (Arup), S. Frost (Geada) and S. Roberts (AECOM)
Price ‐ Free
The Structural Engineer
<h4>Rigorous assessment of existing overhead line gantries for the Elizabeth line</h4>

Rigorous assessment of existing overhead line gantries for the Elizabeth line

The Elizabeth line will use above-ground sections of existing Great Eastern and Great Western tracks between Stratford and Maidenhead where new overhead line equipment (OLE) and traction power supply will be installed. The OLE is supported by gantries of various types and configurations. In the case of the Great Eastern, the gantries date from the electrification of UK railways in the 1940s. Initial structural assessment carried out had shown that existing gantries on the route were inadequate to carry increased loading from the upgraded OLE. However, a rigorous procedure incorporating detailed non-linear structural analysis was developed that eliminated some of the inherent conservatism in traditional codified approaches. Particular benefit was found in the case of the many types of slender structure where buckling was a governing factor. Using non-linear techniques, it was possible to demonstrate that families of structures were suitable for incorporation in the Crossrail (Elizabeth line) scheme. This paper describes the approach that was used. The project is remarkable for significant programme and cost savings that were accomplished using sophisticated engineering analysis. It is also noteworthy from a sustainability point of view, as it allowed the existing infrastructure to be reused.

Date ‐ 2 July 2018
Author ‐ S. Fryer, M. Couchman and T. Eckhart (all BuroHappold Ltd)
Price ‐ Free