The Structural Engineer > Archive > Volume 96 (2018) > Issue 7 > St Giles Circus: meeting the challenges of building above the Elizabeth line
Name of File St-Giles-Circus.pdf cached at 24/10/2018 02:03:43 - with 8 pages. pdfPath: E:\k9.istructe.org\CMS\webtest\files\d0\d08a5a09-6a35-4978-aac3-c49e7f10da24.pdf. thumbPath: E:\k9.istructe.org\CMS\webtest\files\pdfthumbs\d08a5a09-6a35-4978-aac3-c49e7f10da24_1.png. objDoc: 1 - True. objPreview.Log: . strFileName: d08a5a09-6a35-4978-aac3-c49e7f10da24_1.png

Download PDF article
Members/subscribers must be logged in to view this article

St Giles Circus: meeting the challenges of building above the Elizabeth line

The St Giles Circus project involves the £150M redevelopment of a central London site adjacent to Tottenham Court Road Station. The structural and civil engineering design was undertaken by Engenuiti, with geotechnical advice from Donaldson Associates. The development includes leisure, retail, commercial, residential accommodation and a boutique hotel. Above ground, the building incorporates an immersive multimedia urban gallery hung from two-storey steel trusses cantilevered over Tottenham Court Road Station. Below ground, a 2000-person basement venue for live music and events is being built 6m above the eastbound Elizabeth line tunnel, adjacent to the London Underground Northern line platform tunnels and above the inclined cut-and-cover concrete box housing the escalators that provide public access to the Northern line.

Author(s): C. Fussell (Engenuiti)