China Central Television New Headquarters

Winner of Award for

Commercial or Retail Structures - 2013

Client Name

General Office of CCTV New Site Construction & Development Program

Location

Beijing, China

Images: © Zhou Ruogu; Fu Xing; Frank P Palmer; Arup
The architects design for the new building is intended to encourage people from various disciplines to work together creating a highly unusual shape. The two leaning towers, 234m and 194m tall, linked together by a 15 storey cantilevered “overhang” and a 10 storey podium posed significant structural challenges, compounded by the location in a highly seismic area. The response was to brace the facade on all sides to form a continuous tube that is ideally suited to deal with the nature and intensity of the loading.

Judge's comment:

This is an excellent example of the structural engineer providing a solution to a very difficult problem with a basic concept that is clear and robust. In addition, their skills in innovation, collaboration and attention to detail are apparent in the development of the final design. 

Winners announced

Tickets for the Structural Awards 2016 

Tickets are now on sale for the 2016 Awards in November.
Click here to buy.

Winners announced

2015 Winners

The winning and commended projects for the 2015 Awards.
Click here to take a look.