Halley VI Antarctic Research Station

Winner of Award for

Sustainability - 2013

Client Name

British Antarctic Survey


Brunt Ice Shelf Antarctica

Images: © Antony Dubber; Sam Burrell
Halley VI, the British Antarctic Survey’s research base, provides a unique environment for the study of crucial earth science in one of the most challenging and extreme climates on the planet.  With knowledge gained from previous research missions, this design cuts energy consumption by 26% per m2 from the previous station, reduces water consumption to just 50l per person per day, provides vacuum drainage, energy efficient equipment and sewage treatment to minimise its environmental impact. The aerodynamic shape optimises snow management and it sits lightly on the surface of the ice, allowing it to be removed at a later date leaving nothing behind except clean water. 

Judge's comment:

The judges found this to be a highly sustainable and remarkable project. This “space age” research base is one of the most challenging and technically complex buildings ever delivered, and is an outstanding example of British design, innovation and construction. 

Winners announced

Tickets for the Structural Awards 2016 

Tickets are now on sale for the awards ceremony on 11 November at The Brewery, London.

Structural Awards 2015 Winners

2015 Winners

Take a look at the winning and commended projects from 2015.