Kew House

Structural Designer

Price & Myers

Client Name

Tim & Jo Lucas

Location

London, England

Images: © Tim Lucas / Jack Hobhouse / Price & Myers

PROJECT DESCRIPTION

The Kew House project brings a refreshingly different and highly-engineered approach to the archetypal problem of creating attractive, useable space on a tightly-constrained site. A four-bedroom family home has been created by providing two welded Corten steel living quarter boxes, set behind carefully-conserved brickwork perimeter walls, connected by a dramatic steel-framed glazed circulation link. These are set above an extensive reinforced-concrete-walled basement. Careful attention to construction phasing enabled the new basement space to be used for the on-site manufacture of key components for the new building, thus minimising transportation and accessibility problems as well as helping to reduce carbon and capital costs.

Judge's comment:

Inventiveness never goes out of fashion, and this dramatic new house is the direct result of a thoroughly innovative approach in many different respects. From the adoption of the dramatically different structural solution to the intensive personal involvement of the Client in organising and coordinating a team of specialist subcontractors to deliver it, the outcome is a highly bespoke and delightfully detailed building. A true cutting-edge project.