Stanbrook Abbey

Structural Designer

BuroHappold Engineering

Client Name

The Community of Our Lady of Consolation (Stanbrook Abbey)

Location

Wass, United Kingdom

ARCHITECT

Feilden Clegg Bradley Studios

MAIN CONTRACTOR

QSP

QUANTITY SURVEYOR

Richard Cavadino and Associates

PROJECT DESCRIPTION

Set in a remote area of peaceful woodland in the North Yorkshire village of Wass, Stanbrook Abbey is a new eco-friendly home for Benedictine Nuns. The nunnery comprises a church, chapel, sacristy, four parlours and a conference room.

The architecturally exposed reinforced concrete curved walls have been carefully designed and detailed to simultaneously act as a load bearing, shear and retaining wall to support the engineered timber roof elements, provide overall stability and overcome the varying ground levels.

 

Judge's comment:

The judges were taken with the sympathetic and considered detailing of the expressed structural timber and concrete that complement the architecture to deliver simplicity and calm to this building.