Selfridges Duke Street Project

Structural Designer

Expedition Engineering Ltd

Client Name

Selfridges

Location

London, United Kingdom

PRINCIPAL CONTRACTOR
JV between Sir Robert MacAlpine and Blue Sky Building

ARCHITECT (PHASE 1)
Gensler

ARCHITECT (PHASE 2 AND GROUND FLOOR ACCESSORIES)
David Chipperfield Associates

DEVELOPMENT MANAGER
Stanhope

DEMOLITION, TEMPORARY WORKS, PRINCIPAL BASEMENT CONSTRUCTION, RC WORKS (ALL FOR BOTH PHASES). CLOSE COLLABORATION AND RESPONSIBLE FOR SOME OF THE KEY TECHNICAL TEMPORARY CONDITIONS
Careys

WORKS AROUND TEMPORARY SEQUENCE FOR JACKING AND CUTTING OF PRIMARY COLUMNS FOR RAMP, AND ACHIEVING TIGHT TOLERANCES ON FEATURE SLENDER FAÇADE T COLUMNS AND INTEGRATION OF PRECAST INTO WORKS
Hares Structural steelwork (both phases)

STRUCTURAL PRECAST CONCRETE
Hurks

PILING
Skanska Cementation (phase 1) Keller (phase 2)

FAÇADES
MBN

PROJECT DESCRIPTION

The redevelopment and reinvention of the historic range of buildings that form Selfridges’ world-famous Oxford Street store saw a 50m HGV road bridge constructed within and over the live basement below and cutting and resupporting structures for the occupied building above, a two-storey deep basement tunnel linking two buildings across and under a private road. A new architectural feature entrance building unifying the eastern facade was built between and around the constraints of the existing structures and a number of interventions within the historic structures.

Judge's comment:

The upgrade works to this world-famous shopping destination demonstrates the key benefits brought by the structural engineer in leading the development of a construction strategy during the early stages of design.

This multi-faceted refurbishment project included the creation of a new 50m long, 200 tonne steel bridge through the middle of an existing basement, along with the construction of a new two-storey deep tunnel passing under an existing road to link to the building across the street.

A pragmatic and thoughtful engineering approach led to a design that minimised impact on the live retail store adjacent to it, whilst also considering sequencing and packaging of the work in order to clearly define trade contractor responsibilities and hold-points. The team further demonstrated the benefits of a close relationship between contractor and designer through their significant site-based presence where they were able to respond quickly to the conditions found on the ground, verifying or amending decisions made earlier during the design process. This approach brought clarity and order to the construction process, and ultimately ensured the success of this prestigious project at the heart of London’s Oxford Street.

 

Contact us

Telephone: +44 (0)20 7235 4535
Email: [email protected]

Social media

      

© Copyright 2019 - The Institution of Structural Engineers, 47-58 Bastwick Street, London, EC1V 3PS, United Kingdom
Registered with the Charity Commission for England and Wales No. 233392 and in Scotland No. SC038263