Custom House Station

Structural Designer

Atkins

Client Name

Crossrail

Location

London, UK

PRINCIPAL CONTRACTOR: Laing O'Rourke         

ARCHITECT: Allies & Morrison

PROJECT DESCRIPTION

The new Crossrail station at Custom House was a unique opportunity for design and construction. It will welcome millions of visitors to London’s largest conference centre, ExCeL, and provide vital connections to the people and businesses of Newham. Faced with a number of constraints, the ‘kit of parts’ strategy for Custom House’s construction included pre-fabricated and standardised components. The majority of the station was built off-site – minimising work on-site, driving down programme times and costs, and reducing the impact on the local community.

Judge's comment:

The new station has a 200m long platform with an additional 40m for future use with longer trains. A gantry crane, running on rails, was used to supply materials up and down the whole site. The construction worked from both ends of the site simultaneously, allowing other works to be completed in the central area at the same time.

Pre-cast concrete panels were used for the main floor plates, making construction quicker and giving the space an elegance that is further enhanced by carefully directed lighting. An ETFE (clear polymer) roof allows light through to the platforms below and keeps out the rain.

This is a good example of a site where a flexible approach to construction sequencing had to be adopted to suit the many other operations that had to be undertaken across the site at different times. Flexibility in approach, pre-programming and continuous monitoring made it all possible.