Maggie’s Centre Oldham

Structural Designer

Booth King Partnership Ltd

Client Name

Maggie’s

Location

Oldham, United Kingdom

PRINCIPAL CONTRACTOR
F Parkinson

ARCHITECT
dRMM

STRUCTURAL TIMBER SUBCONTRACTOR
Zueblin Timber

STRUCTURAL STEELWORK SUBCONTRACTOR
James Killelea Ltd
  Images: © Alex de Rijkel, Jasmin Sohi & Tony Barwell

PROJECT DESCRIPTION

An outwardly simple yet structurally sophisticated wooden box which ‘floats’ on six stilts some 4m above a garden framed by pine, birch and tulip poplar trees. The design uses sustainable hardwood cross laminated timber (CLT) for the first time in a permanent building. The walls are exposed tulipwood CLT and the roof comprises glulam joists spanning up to 10m. On entering, visitors are met with light and unexpected views down to the garden below, up to the sky and out to the Pennine horizon.

Judge's comment:

This building has created a unique NHS space for cancer sufferers where the structure integrates with an inner oasis and externally to gardens of pine, birch and tulip poplar trees. The simple box form of the structure belies the smart structural engineering, where the whole structure appears to float, as it is supported on six slender columns. The lateral stability provided by the steel columns creates a building of visual elegance, and the attention to detail contribute to the elegance of the overall design solution. The concept of the outside brought inside the structure with the open central atrium used sustainable hardwood cross-laminated timber for the first time in a permanent structure and the walls are clad with exposed tulipwood. The structural design also included a skeletal feature staircase, acting as a bridge to the main entrance. The structure also presented value for money as the structure and foundations equated to 15% of the overall cost of the building.