Apple Kunming Pavilion

Structural Designer

Eckersley O'Callaghan

Client Name

Apple Inc.

Location

Kunming, Yunnan, People’s Republic of China

PRINCIPAL CONTRACTOR: Frener & Reifer          

ARCHITECT: Integrated Design Associates Ltd (IDA)         

FABRICATION AND STRUCTURAL DESIGN OF THE CFRP ROOF: Premier Composite Technologies LLC (PCT)

STRUCTURAL DESIGN OF THE REINFORCED CONCRETE SUPPORT STRUCTURE: Prime Consulting Engineers Ltd (PCE)  

FABRICATION AND STRUCTURAL DESIGN OF THE ACRYLIC SKYLIGHT: Reynolds Polymer Technologies Inc.

Images: © John Harkins, Prime Consulting; Kansas Ho, Legend Interiors Ltd; Hufton + Crow

PROJECT DESCRIPTION

The glass pavilion is located in Shuncheng Mall plaza in Yunnan province of People’s Republic China. With 24 doors, its main purpose is to form an open entrance so that people can enter the store from all the sides of the plaza. A glass stair then leads underground to the showroom. A reinforced concrete slab provides support to the pavilion's structural system . A Carbon Fibre Reinforced Polymer (CFRP) roof with diameter 20.9m is supported by the glass columns and in turn it holds up an acrylic skylight.

Judge's comment:

The pavilion is formed by 8 glass panels, each 5.4m high, which support a carbon fibre reinforced polymer roof 20.9m diameter, into which a circular acrylic skylight is inserted. The space between the glass columns is completed by a combination of 16 swing doors and 8 pivot doors. 

The structure is an elegant application of glass technology. The technical complexity of combining the different materials in a seismic region has been controlled and detailed to produce a result that gives an impression of lightness and permeability.