Project Description

A vibrant new student hub transformed from an outdated reinforced concrete frame building. By refurbishing and saving as much of the existing materials as possible, the embodied carbon component related to substructure and superstructure for the project is just 49 kgCO2e/m2. Design and construction works have been extensive including existing structure verification, carbon-fibre strengthening, further modifications and new structural additions of various scale.

Judge’s comments

A retrofit first approach to sustainable building design has transformed an outdated concrete building into a vibrant new student centre. The project team enabled minimal intervention based on detailed analysis of the existing structure, extending its design life by another 50 years and also achieving a great visual improvement.

Great care was taken to minimise the carbon footprint of construction by refurbishing and saving as much of the existing materials as possible. The SCORS A+ rating is fantastic for such a major project.

Project overview

Structural Designer

  • Eckersley O'Callaghan

Client Name

  • London South Bank University

Location

  • London, UK

Architect

  • Wilkinson Eyre Architects

Principal Contractor

  • Wilmott Dixon Interiors

Key Contractors

  • Eckersley O'Callaghan – Drainage and Façade

    BDP – Electrical Engineer, Mechanical Engineer, Combined Services, Acoustic, Public Health Engineer, Town and Country Planner

    Tenos – Fire Safety Consultant

    Churchman Landscape Architects – Landscape Architect

    JHAI Limited – Building Control Consultant and Approved Inspector

    CCUK Composites Construction – Carbon Fibre Sub-contractor and Designer

Year Submitted

  • 2022

Key attributes

  • Planet



    Photography credits: Simon Yeung and Eckersley O'Callaghan