Project Description

A 10-storey commercial office development that doubled the office floorplate of the pre-existing building, delivering a high-quality, future facing workplace. A shared low-carbon and sustainability agenda drove ambitious goals for the project, targeting maximum retention and reuse of the existing structure and facade. With the aid of a detailed forensic review of available record information and a range of innovative structural strengthening techniques, the collaborative cross-discipline approach achieved the targeted BREEAM Outstanding rating.

Judge’s comments

An excellent project-wide approach to minimising carbon and negative impacts. The structural team adopted a comprehensive raft of measures and demonstrated a noteworthy willingness to minimise strengthening of the existing building through precise investigation and analysis.

As a result, the project is a valuable reference to the industry at large for reuse of buildings and the profession will benefit greatly from the lessons learnt.

The completed building sets a benchmark for the environmental targets that can be reached now and improved upon in the future.

Project overview

Structural Designer

  • Arup

Client Name

  • British Land

Location

  • London, UK

Architect

  • Arup

Principal Contractor

  • Lendlease

Year Submitted

  • 2022

Key attributes

  • Planet, Profession