Contents page

The Structural Engineer

The Strategy for Evolution seeks to ensure for The Institution of Structural Engineers: - a robust and durable future - the means to change

The Structural Engineer

Standing in what will be the Great Court of the British Museum in November last year, the famous circular Reading Room was revealed for the first time in 150 years - at the centre of a building site. When it was designed in 1852 the Reading Room was invisible from the outside, embedded in the core of the British Museum which had been constructed between 1823 and 1850. Its external walls were concealed from view and the courtyard itself was used for storage, filled with book stacks. Kathy Stansfield

The Structural Engineer

Mr B. L. Hurst (F) (Hurst Peirce & Malcolm) Thank you all for a fascinating paper and a splendid presentation. I am only sorry and surprised that so few people have attended to hear them. I had thought it would be crowded because of the important information you have provided about historic structural iron, its behaviour in fire, and the tests you carried out.

The Structural Engineer

Over the past century, many authors from diverse backgrounds have proposed a wide selection of what at first sight appear completely independent systems of structural stability functions. This paper examines in a historical review the merits of the various systems that have been proposed. It is then shown that, all systems set out to achieve the same basic result, they are interrelated. The paper then discusses which is the most appropriate set of functions for use with a matrix structural analysis format coupled with computation on a digital computer. Finally, some remarks are made on efficient methods for the computer generation of the numerical values of the various stability functions. R.J. Meagher

The Structural Engineer

Economics of stainless steel reinforcement in whole-life costing Dr Hywel Davies, who is Chairman of the BSI Committee B/500/3 on Durability, has written from Bedford: The project report on the Guildhall East development (The Structural Engineer, 8 December 1998) outlined the reasons behind the decision to use stainless steel reinforcement on this project.