Editorial: Leaving a learning legacy

Author: G. Masterton

Date published

2 July 2018

Price

Free

Access Resource
Back to Previous

Editorial: Leaving a learning legacy

The Structural Engineer
Editorial: Leaving a learning legacy
Date published

2 July 2018

Author

G. Masterton

Price

Free

Access Resource
Author

G. Masterton

There is something special about megaprojects that brings out the best in engineering design and construction. It could be that the longer-term durations for the planning, design and build phases allow more measured and thoughtful decision making; it could be that the weight of public exposure and expectation creates an added incentive to succeed; it could be that the prestige of being part of the programme attracts the best teams in the best organisations; it could be that the extended schedule nurtures a team spirit and a collaborative way of working that is difficult to achieve in a typical shorter-term project.
I was privileged to be part of the Crossrail programme for four years and I witnessed all of those.

Additional information

Format:
PDF
Pages:
1
Publisher:
The Institution of Structural Engineers

Tags

Issue 7

Related Resources & Events

The Structural Engineer
<h4>Complete issue (July 2018)</h4>

Complete issue (July 2018)

All the articles from the July 2018 issue - a special issue on 'Structural engineering for the Elizabeth line'.

Date - 2 July 2018
Author - Various
Price - Free
The Structural Engineer
<h4>Rigorous assessment of existing overhead line gantries for the Elizabeth line</h4>

Rigorous assessment of existing overhead line gantries for the Elizabeth line

The Elizabeth line will use above-ground sections of existing Great Eastern and Great Western tracks between Stratford and Maidenhead where new overhead line equipment (OLE) and traction power supply will be installed. The OLE is supported by gantries of various types and configurations. In the case of the Great Eastern, the gantries date from the electrification of UK railways in the 1940s. Initial structural assessment carried out had shown that existing gantries on the route were inadequate to carry increased loading from the upgraded OLE. However, a rigorous procedure incorporating detailed non-linear structural analysis was developed that eliminated some of the inherent conservatism in traditional codified approaches. Particular benefit was found in the case of the many types of slender structure where buckling was a governing factor. Using non-linear techniques, it was possible to demonstrate that families of structures were suitable for incorporation in the Crossrail (Elizabeth line) scheme. This paper describes the approach that was used. The project is remarkable for significant programme and cost savings that were accomplished using sophisticated engineering analysis. It is also noteworthy from a sustainability point of view, as it allowed the existing infrastructure to be reused.

Date - 2 July 2018
Author - S. Fryer, M. Couchman and T. Eckhart (all BuroHappold Ltd)
Price - Free
The Structural Engineer
<h4>Construction of the ventilation towers at Tottenham Court Road Elizabeth line station</h4>

Construction of the ventilation towers at Tottenham Court Road Elizabeth line station

Tottenham Court Road Elizabeth line station is a new station located in the heart of London, adjacent to Oxford Street, being delivered as part of the Crossrail programme. The station is expected to accommodate more than 200 000 passengers every day when it becomes operational in December 2018. The station is of paramount importance due to its strategic location, interchange with the London Underground and future link to Crossrail 2. Tottenham Court Road consists of two entrances on the east (Goslett Yard Box) and west (Western Ticket Hall) sides of Soho Square, each of which has a ventilation tower equipped to ventilate the 250m long new platforms and running tunnels located 25m below ground. The ventilation towers are two of the largest overground structures on the entire Crossrail project, and presented a vast array of challenges due to their locations as well as their technical complexity. Following the award of the contract to Laing O’Rourke, discussions were held about changing the design of the superstructures to precast concrete. However, due to the design process that would have been required to alter the concept, and lead time for bespoke precast elements, there was not sufficient time to alter the construction methodology. Therefore, a traditional in situ concrete approach was used. In fact, due to the precise planning and coordination of this approach, it resulted in a more economical solution than the precast option.

Date - 2 July 2018
Author - J. Maltezos and T. Harman (both Laing O'Rourke)
Price - Free