The Living Planet Centre – a sustainable home for WWF-UK

Author: J. Gerrard (Expedition Engineering)

Date published

2 November 2015

Price

Standard: £9 + VAT
Members/Subscribers: Free

Online purchases unavailable

Unfortunately we are unable to process online purchases at this time.

Find out more

Back to Previous

The Living Planet Centre – a sustainable home for WWF-UK

The Structural Engineer
The Living Planet Centre – a sustainable home for WWF-UK
Date published

2 November 2015

Author

J. Gerrard (Expedition Engineering)

Price

Standard: £9 + VAT
Members/Subscribers: Free

Online purchases unavailable

Unfortunately we are unable to process online purchases at this time.

Find out more

Author

J. Gerrard (Expedition Engineering)

The new Living Planet Centre for WWF-UK in Woking is a stimulating, multipurpose facility which combines the charity’s offices with a public education and exhibition space housed within an exemplar sustainable building.


At the outset, the building’s design was developed to control its environmental and social impact. As a result of this clear vision, and the way the building was designed and constructed, the project has achieved the highest standards of sustainable construction.


The Living Planet Centre demonstrates that a BREEAM ‘Outstanding’ sustainable building can be delivered to budget when clients, design teams and contractors work closely together towards a common goal. This collaboration has created an inspiring working environment for a charity which aims to raise awareness of the issues that affect our natural world.

Additional information

Format:
PDF
Pages:
6
Publisher:
The Institution of Structural Engineers

Tags

Climate change Project Focus Issue 11 Carbon

Related Resources & Events

The Structural Engineer
<h4>The Nucleus at Haysfield Girls' School, Bath: achieving low embodied carbon using renewable material</h4>

The Nucleus at Haysfield Girls' School, Bath: achieving low embodied carbon using renewable material

Authors from Integral Engineering Design describe how they met their client's brief for a new science department that would demonstrate sustainable building structures to students. The result - The Nucleus - is a carbon-negative structure which will offset its operational emissions for seven years.

Date ‐ 1 October 2014
Author ‐ Ralph Pelly and Tim Mander (Integral Engineering Design)
Price ‐ £9
The Structural Engineer
<h4>Nature's invention: The Enterprise Centre, University of East Anglia</h4>

Nature's invention: The Enterprise Centre, University of East Anglia

The article showcases the University of East Anglia's Enterprise Centre project, a low-carbon, sustainable building which achieves both Passivhaus standard and BREEAM Outstanding rating.

Date ‐ 4 May 2021
Author ‐ Malachy McNamara
Price ‐ £9
The Structural Engineer
<h4>RICA – climate-positive design using locally sourced materials</h4>

RICA – climate-positive design using locally sourced materials

This article describes the climate-positive design for the campus of the Rwanda Institute for Conservation Agriculture.

Date ‐ 5 July 2021
Author ‐ James Kitchin, Rosie Goldrick and Kelly Alvarez Doran
Price ‐ £9